fbpx

Anne-Claire Fleer ontmoette ik op Instagram, toen ik wat nieuwe toffe profielen ging volgen. Wat me opviel was dat ze meteen een persoonlijk berichtje naar me stuurde en zo ontstond een heel tof gesprek! Haar verhaal fascineerde me: van corporate life naar abstracte kunstenares…. Hoe dan? Waarom dan? En wat is ze tegen gekomen? Is haar leven nu echt zo rozenkleurig als het lijkt? Hoe kwam ze achter deze liefde voor kunst? Waren de vragen die in mij opkwamen. Natuurlijk wilde ik haar meteen interviewen om jou een inkijkje te geven in het proces: hoe ga je van business lady naar Bodypaint artist, zonder achtergrond daarin? Voor mij zo’n bewijs dat er zo veel mogelijk is. Dus heb je zelf een droom, maar geloof je er nog niet helemaal in? Lees dan door en laat je inspireren. Onderstaand artikel geeft de highlights weer van het interview op Spotify.

Leestijd: 9 minuten. Geen zin om te lezen? Scroll naar beneden voor de podcast versie!


Het leven vóór Londen en de kunst

Anne-Claire Fleer heeft op haar 27e al meer meegemaakt dan de gemiddelde mens in een lifetime zou doen. Ze startte al vroeg met tennissen omdat haar ouders heel vaak op de tennisbaan te vinden waren, verhuisde op haar 15e naar Barcelona om daar fulltime te gaan tennissen, terwijl ze tussendoor nog terugvloog om de toetsen voor de middelbare school te halen.

Toen ze een jaar later een blessure kreeg, ging ineens haar tenniscarrière in rook op. “Wat nu dan?” Was haar vraag. En zo ging ze het rijtje van vakken af die ze kreeg op school: talen was ze niet goed in, creatief was ze niet (dacht ze), dus laten we business gaan doen! Dat leek haar wel wat: mantelpakje aan, hakken eronder en een aktetas aan haar hand. Zo gezegd, zo gedaan: Anne-Claire ging business studeren.

Ook in haar studententijd bleef ze als een razende doorgaan. Ze was gewend zich voor 1000% in te zetten met tennissen en al die energie stopte ze nu in haar studie. Echt stilstaan deed ze niet. Het was pas toen ze een half jaar naar Wales ging voor haar minor dat ontdekte wat iets voor jezelf doen betekende. Ze hoefde niet echt cijfers te halen daar voor haar vakken. Alleen maar een voldoende. Ze had daar de tijd van haar leven!

Anne-Claire had de smaak van het buitenland te pakken gekregen en belandde na haar tijd in Wales voor een stage in Singapore. Eenmaal weer terug in Nederland, verhuisde ze naar Rotterdam, ging ze werken voor een grote multinational en denderde haar drukke leven door.

Het keerpunt

Tot een vakantie naar Indonesië het keerpunt inluidde. Ze had tijd voor zichzelf nodig. Vanaf daar begon haar leven te draaien en meer en meer in het teken te staan van haar energie volgen. En die energie leidde haar naar tekenen en schilderen.

14:55 “Ik begon me in de weken ervoor al te realiseren: ‘ik laat dingen uit mijn handen liet vallen, ik voel me daar niet goed bij.’ Drie dingen vielen uit mijn handen, iets van mijn ipod en mijn telefoon, waarvan er twee kapot waren. Dus ging ik naar de huisarts en kwam ik terecht bij de haptonoom. Maar ik zag daar nog niet echt wat in”

15:30 “Tijdens die vakantie kreeg ik een heel sterk verlangen: ‘Oke, ik wil tijd voor mezelf ‘(..) Dus ik ben terug gegaan na die drie weken (..) en ik zei bij mijn werk: Hoi, ik wil 6 maanden onbetaald verlof. (..) Toen zeiden ze wel van: vinden we goed, maar we willen je niet kwijt, dus we willen eigenlijk dat je een dokter ziet. (…) Voor ik het wist lag ik er 8 maanden uit. Die had ik dus echt niet zien aankomen.”

Over hoe ze daarmee omging zegt ze:

16:39 “Iedereen maakte zich zorgen, want ik had een burn-out. Maar ik zag het zo zelf niet. Ik zag het gewoon als self-development.(…) Eindelijk kon ik mijn boeken weer lezen. (..) Er kwam ook heel veel energie vrij, als in dat mijn lichaam vaak begon te trillen. Maar ik vond dat niet eng of vreemd. Het voelde heel natuurlijk, ofzo.”

Tijdens haar burn-out kwam haar liefde voor schilderen weer naar boven. Toen ze zich afvroeg wat ze als kind graag deed, kwam het antwoord: Kleuren. En zo begon ze mandala’s in te kleuren.

18:00 “En toen dacht ik: ik word gek, het is net alsof iemand mij vertelt dat ik binnen de lijntjes moet en dat wil ik niet!”

Ze begon expres buiten de lijntjes te gaan en kreeg de behoefte om groter te tekenen. Ook de verfkwasten kwamen weer uit de kast. Ze kocht canvassen en ging daar op verder. En sindsdien is ze niet meer te stoppen. Dat was 4 jaar geleden.

“London, here I come!”

Na 8 maanden thuis te hebben gezeten, besloot ze naar Londen te verhuizen, omdat haar vriend daar woonde. Ze twijfelde wel omdat ze erachter was gekomen dat ze hoogsensitief was en de stad natuurlijk zoo druk is.

19:30 “maar ik dacht ik ga het gewoon doen, ik kan altijd nog terug.’

Eigenlijk wilde Anne-Claire rustig aan beginnen in een koffietentje, maar toch stapte weer even in haar oude patronen en bleef 8 maanden werken voor een start-up die haar een baan had aangeboden. Weer zat ze week in week uit in treinen om naar verschillende plekken binnen Engeland te gaan. Het drukke leven weer in. Tijdens haar skivakantie (die vakanties doen haar goed ;)), kwam ze tot het inzicht: dit wil ik helemaal niet! 

21:00 “Dat is waarschijnlijk omdat ik nog steeds geen tijd voor mijzelf wist te nemen en ik dat in die momenten wel had natuurlijk. En even afstand toch?!”

Ze besloot met de baan te stoppen om nu echt voor de kunst te gaan.

Nu echt voor de kunst

Doordat ze business had gestudeerd en haar ouders beiden ondernemers waren, dacht ze: ik kan dit! 

23:10 “Ik vind die combinatie van de helft van de dag creatief zijn en de andere helft van de dag ondernemend zijn en over opportunities nadenken echt geweldig.”

Of ze ook onzekerheden kent? Vooral in haar day to day leven heeft ze veel onzekerheden, maar als het gaat om die grotere beslissingen, dan niet (zoals haar baan opzeggen of verhuizen naar Londen). Als het eenmaal in haar hoofd komt, gaat het er ook niet meer uit. Het is alsof de stress pas erna komt. Van: ‘Hoe ga ik dit nu doen?’ Maar dan heeft ze ook extreem veel vertrouwen dat wat zij in haar hoofd heeft wel kan.

26:45“Mensen vragen me weleens: ‘Ja maar hoe doe je dat dan?’ Op de een of andere manier ga je er dan naar leven, denk ik.”

En zo begon ze met het schilderen van abstracte kunst op canvas, terwijl ze ernaast nog 20 tot 30 uur in een koffietent werkte. Dat heeft ze 1,5 jaar gedaan voor ze overging op fulltime kunstenaresschap. Dat is pas sinds augustus 2018.

27:50 “Ik wilde geen stress hebben van ik moet iets verkopen waar ik nog niet 100% achtersta of waarmee ik nog aan het experimenteren ben”

Over het creatief ondernemerschap

Inmiddels heeft ze bijna 6000 volgers op Instagram en verkoopt ze haar kunst over de hele wereld, van Dubai tot Las Vegas. 80-90% van wat ze verkoopt, gaat via Instagram. Maar makkelijk is het nooit makkelijk geweest, vertelt ze. Het is iedere dag opnieuw keuzes maken. En die keuzes maakt Anne-Claire vooral intuïtief. En omdat ze de hele dag alleen is als ondernemer, maakt dat dat ze af en toe aan zichzelf gaat twijfelen. Vooral als ze zich laat afleiden of beïnvloeden, door Instagram bijvoorbeeld.

De laatste 3 maanden van 2018 waren voor Anne-Claire de moeilijkste maanden sinds ze bezig is met kunst maken. Ze was zoveel aan het doen, dat ze niet meer wist hoe ze het samen moest brengen. En toen begon bij haar de realisatie: Doe datgene wat natuurlijk komt. Voor haar betekende dat: Bodypainten qua kunst en stories maken op Instagram. 

38:20 “Tony Robbins zei iets van: ‘If you don’t have the resources, be resourceful.’ Die vond ik echt heel goed. Ik dacht: ik ben heel de tijd maar bezig met ik moet me focussen op die kleine schilderijtjes en op commissies, want dat brengt mij geld op en dan kan ik me dan weer meer focussen op bodypainten. En toen dacht ik: Dat is helemaal niet logisch, want dan ben ik een miljoen dingen aan het doen en dat kost me allemaal energie. En als we het over resources hebben, is dat ook een resource die eindig is.”

Door inspiratie van Tony Robbins en van een NLP sessie werd het haar duidelijk dat ze daarvoor moest gaan. Eigenlijk wist ze dat zelf ook al langer, maar blijkbaar heeft ze die dingen nodig om haar dat extra zetje te geven om daarvoor te kiezen.

Motto: Leef je beste leven

Het moment dat ze het ook echt losliet en fullfocus voor bodypainting ging, kwamen er allemaal toffe initiatieven op haar af. Een boetiekhotel  die een samenwerking met haar aan wilde gaan, een interview en fotoshoot voor de Londense versie van de krant de Metro.

 41:50 “Iedere keer voelt het weer alsof je opnieuw je bedrijf start. En ik denk okee is. Ik denk ook dat dat moet om te overleven, dat je jezelf moet blijven ontwikkelen, maar mijn motto in het leven is wel echt: Leef je beste leven en probeer andere mensen te inspireren dat ook te doen. En dat probeer ik ook wel door social media. Maar ook door middel van het volgen van je energie. Dus door de dag heen vraag ik mijzelf constant: geef dit mij energie, ja of nee.” En soms weet ik het niet en dan zie ik het wel, maar op de grote dingen weet je echt wel of iets je energie geeft of kost.”

Wat zij nu bedoeld met leef je beste leven? Voor haar hangt dat allemaal samen met haar energie. Dat kan dus net zo goed zijn: met haar vriend op de bank een film kijken als ze daar zin in heeft. Tegenwoordig heeft ze quichezondag met haar vriend ingesteld: elke zondag dezelfde quiche bakken. “Daar kan ik doodgelukkig van worden”. 

Op de vraag waar ze het meeste voldoening uit haalt, antwoord ze: “Echt zelf alles in mijn leven kunnen invullen.” Sinds ze dat doet, slaapt ze beter dan ooit tevoren. Afspraken, daarvan heeft ze er het liefst maar 2 a 3 van per week.

45:55 “Het idee dat ik vast zit, daar wordt ik helemaal naar van. Dat brengt me geen energie. Als ik twee of drie afspraken heb, dan kan ik daar ook echt naar uitkijken en kan ik alles geven.”

Of ze dat dan ook niet had toen ze bij de koffietent werkte? Ja, dat had ze inderdaad. Op een gegeven moment had ze zoiets van, laat me met rust, laat mij lekker kunst maken en ondernemer zijn. Maar aan de andere kant heeft ze er ook heel veel uitgehaald. Ze verkocht heel veel schilderijen daardoor, maar ook haar eerste expositie was hier gehouden. En na de eerste, is de tweede altijd weer makkelijker.

Wat ze geleerd heeft van deze weg

Wat ze tot nu toe van de weg die ze heeft afgelegd, heeft geleerd, is ze duidelijk. Het grootste gedeelte van haar leven is ze over iedere grens heen gegaan die ze heeft gehad, omdat ze niet wist waar ze waren.

49:30 “De grootste les is om te hebben geleerd wie ik ben, wat ik ben. En soms weet ik het nog steeds niet, maar dan ga je weer even te ver en dan ook weten dat je te ver bent gegaan en zeggen, dan moet ik nu even rustig aan doen. En dat is meteen ook mijn grootste succes, want daardoor leef ik ook dat leven wat ik zo fijn vindt.”

Haar noice cancelation headphones, structuur in haar slaap, letten op haar eten en zelfhulpboeken zijn de dingen die haar helpen om bij zichzelf te blijven en haar energie te volgen. Haar tips voor zelfhulpboeken waar zij veel aan heeft gehad: “the crossroads of should and must’ van Ella Luna, HSP van Elaine Aron en verhalen zoals die van Michelle Obama, ‘Becoming’.

Leerpunten waar ze nu nog mee bezig is, is echt het loslaten van dingen die haar energie kosten. Dus niet meer full focus op instagram groei,  elke dag op dezelfde dag posten, maar meer doen wat goed voelt, zoals stories maken. Hoe ze dat doet? Eerst zich ervan bewust worden dat haar aanpak haar limiteert en dan een alternatieve aanpak bedenken en dat dus gaan doen. En op het moment dat ze dat doet, is ze haar oude manier al weer vergeten. 


Ben je nieuwsgierig geworden naar Anne-Claire? Volg haar dan op Instagram of neem een kijkje op haar website, waar je ook een toffe body paint sessie kan boeken. Alleen, maar ook met zijn tweeën!


Benieuwd naar nog meer van deze inspirerende interviews? Zoals met Sharon Besseling die door Fibromyalgie in een rolstoel belandde en in de ergste periode maar 2 uur uit bed kon komen en zichzelf daar weer uit hielp en er een boek over schreef? Omdat zij zich nu weer energiek voelt en zelfs een onderneming (in fotografie) is gestart? Volg The Love Rebels op Instagram en blijf op de hoogte.


Last but not least: Heb je na dit verhaal zoiets van wil ik ook, mijn vuurtje volgen? Alleen blijf je zitten met vragen zoals ‘wat dan’ en ‘hoe dan’? Of word je nu nog overspoeld door alle mitsen en maren? Boek dan een gratis ‘make a change’ gesprek met mij (Sietske) en dan gaan we kijken wat voor jou een eerste stap zou zijn richting een leven met meer vuur!


Boek hier je gratis ‘make a change’ gesprek

Beluister hier de podcastversie​