fbpx

Anderhalf jaar geleden begon ik aan het sprookje dat ondernemen heet. Jaaa!! Ondernemen vanuit mijn passie! Ondernemen vanuit mijn hart! En nee, ik ga nu niet een happy ending uiteenzetten. Dingen zoals ‘hoe ik na een jaar mijn eerste miljoen binnenhaalde’ en ‘hoe ik nu werk vanuit Bali’. Want een sprookje bestaat niet alleen maar uit rainbows, unicorns en happy endings. Het moment dat Sneeuwwitje dood in d’r kist ligt, dat schijnen we altijd voor het gemak even te vergeten. Dat zo’n prins dan per toeval denkt: “Nou laat ik haar nog maar een keer op d’r bek pakken als dit de laatste keer zal zijn..” en dat dát nou juist the key to success blijkt te zijn, dát blijft plakken! Het eindigde goed! Jeej! Ze zijn verliefd! De boze koningin is verslagen! Olee! Maar laten we even terug gaan naar dat moment dat Sneeuwwitje dood op de grond ligt met een appel naast d’r…. Want daar praat niemand over! En daar wil ik het nou juist wél met je over hebben.

Mijn ondernemersprookje

Anderhalf jaar geleden schreef ik mijzelf in bij de KVK. Ik droomde er al tijden over! Toevallig was een schrijfopdracht mij aan komen waaien en ik besloot dat dat een goed moment was om mij in te schrijven als ondernemer. Het was voor mij de stok achter de deur om écht die droom te gaan verwezelijken! Eindelijk! Zonder idee over wat ik precies wilde doen (behalve dan ‘iets met geluk’) en over hoe ik het zou aanpakken, bekeek ik talloze filmpjes over marketing en funnels en verdienmodellen en aaahhh… Ik kwam erachter dat er nog zoveel over ondernemen te leren viel! En terwijl ik bezig was om mij in te lezen, voelde ik de ogen van mijn omgeving op mij gevestigd. Althans… Zo ervaarde ik dat. Wat wil je nou eigenlijk? Heb je al iets van de grond? Waarom zoek je geen baan en doe je dit ernaast, als hobby? Auch…

Eindelijk!! Eind vorig jaar zette ik de stap om ook écht iets in de markt te gaan zetten. Wijshoutjes! Grootmoeders tegeltjeswijsheden, maar dan in een modern jasje. Kun je het je nog herinneren? Helemaal overtuigd dat dít het idee zou zijn waarmee ik rijk zou gaan worden (én waarmee ik natuurlijk mensen zou inspireren, maar dat kan ook zonder dat je onderneemt) en vol optimisme en enthousiasme maakte ik 100 wijshoutjes voor de markt. Ik twijfelde zelfs of dat wel genoeg zou zijn…

Het moment dat sneeuwwitje van de appel bijt

Ik verkocht die dag 4 stuks… Man, wat was dat een reality check! Mijn verkoopcijfer was al net zo teleurstellend als de reactie die ik kreeg op mijn verkoopprestatie: Öoh, nou jeetje, hmm, nou misschien maar wat anders proberen?” En natuurlijk was dat ook de eerste gedachte die ik had, maar zo wilde ik er helemaal niet naar kijken! Ik wilde positief blijven en vertrouwen houden. Leren van de ervaring en doorgaan! Ik zei tegen mezelf: nee Siets! Nee! Het zijn er 4! 4 mensen die iets bij mij hebben gekocht! 4 mensen die je idee tof vinden! Als het er 4 zijn, kunnen het er ook meer worden! Koppig hield ik vast aan mijn droom. Dag… Ik zal jullie laten zien dat het gaat lukken… Puhh.. Ik wist dat er een manier was om wél succesvol te worden. Ik had hem alleen nog niet gevonden.

Nu, precies een jaar na die beruchte markt….

Ik heb samen met mijn vriendin ons eerste evenement Droomland georganiseerd, waarmee we bijna quite speelde. In januari stapte ik over de drempel en gaf ik mijn eerste workshop over het terugvinden van je passie, die elke keer dat ik hem geef steeds beter en waardevoller wordt en waarin ik ook elke keer weer iets nieuws leer van wat er allemaal tijdens het proces ontstaat. In de zomer stond ik te springen in de kamer omdat ik de opdracht kreeg om 2 workshops te geven aan een bedrijf, iets wat mij eindelijk het vertrouwen gaf dat het écht wel eens kon gaan lukken om mijn hele inkomen uit mijn onderneming te halen. Ik ging leuke samenwerkingen aan met vrouwen die nu vriendinnen zijn geworden en we ontwikkelde heel leuke producten: ‘the Jar full of happiness’, een spaarpot waarin je je geluksmomentjes kan bewaren en een eigen kaartenreeks, waarvan er al een aantal setjes zijn verkocht. Dat, terwijl ze nog niet gedrukt zijn! Maar ook kwam ik eind dit jaar erachter dat ik mijn doelgroep wilde aanscherpen en dat mijn doel iets veranderde, iets wat voor mij voelde alsof ik weer helemaal op nieuw kon gaan beginnen.

Bron afbeelding

Het leven in het klein

Ondernemen gaat bij mij niet vanzelf. Nog steeds voelt het alsof ik nog volop aan het leren ben. Alsof ik het ondernemen nog niet helemaal onder de knie heb. Dat ik nog meer mag leren vertrouwen op mijn eigen ideeën en ingevingen. Dat er manieren zijn die beter werken en die wél voor genoeg inkomen kunnen zorgen. Ik ben denk ik ergens bij de scène ben waarin de dwergen Sneeuwwitje naar het bos dragen.

Ondernemen, het is gewoon een vak apart. Een vak dat van jou verlangt dat je kennis hebt van heel veel disciplines: marketing, communicatie, IT, financiën. Dat niet alleen! Je moet jezelf in de spotlights zetten, je boodschap durven uitdragen, heel goed weten wat überhaupt je boodschap is! Je moet risico’s durven nemen, je gevoel durven volgen. Je wordt constant geconfronteerd met keuzes: Welke prijs hanteer ik? Hoe ga ik de mensen bereiken? Is dit filmpje goed genoeg of kom ik raar over? Wat zullen de reacties zijn op een heel openhartige blog? Geef ik wel waarde of ben ik alleen aan het zenden? Het zijn keuzes die ervoor kunnen zorgen dat het idee flopt of topt! Je bent jezelf dus continu onder de loep aan het houden!

Maar elke keer word ik er beter in. Óók omdat ik mensen erbij durf te betrekken, die iets beter kunnen dan ikzelf. Ze durf te vragen om advies. Omdat ik begin te investeren in experts. En hoe beter het gaat, hoe meer lol ik erin krijg! Nog steeds ben ik er van overtuigd dat het me gaat lukken om mezelf in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Het is gewoon een leerproces. Je hebt dingen die werken en dingen die niet werken. Je hebt technieken, tools, strategieën die je kunt leren om beter te worden. Het is vallen en opstaan.

Het is eigenlijk het leven in het klein.

Laat je niet gek maken en vertrouw jezelf!

Wees niet bang dat niemand interesse heeft in wat jij doet wanneer het even niet mee zit. Twijfel niet aan jouw waarde als je het gevoel hebt dingen te doen die niet werken. Je hebt gewoon nog niet de juiste snaar gevonden. Je bent nog niet op het idee gekomen om je prinses te zoenen. Er zijn talloze startende (en zelfs gevestigde) ondernemers bij wie het net zo gaat. We praten er alleen zo weinig over! We houden een ‘alles gaat helemaal geweldig’-masker op, omdat we niet willen toegeven dat het soms gewoon kut gaat. Dat het niet vanzelf gaat. Dat er heel vette momenten zijn, maar ook momenten van frustratie en tranen! Zeker in de vakgebieden waar wij in zitten, ondernemingen die vanuit het hart worden gerund en die een sociaal of duurzaam karakter hebben, is de start een uitdaging. Maar weet je. Jouw prinses ligt gewoon net als Sneeuwwitje met een appel dood te wezen op de grond. In dat stukje van de film zit je. En zodra je the key to success eindelijk hebt gevonden, dan vat je onderneming het leven en worden happy endings echt werkelijkheid.

 

Hoe ervaar jij het ondernemerschap? Vraag jij weleens om hulp? Investeer jij in jezelf? Maak jij je struggles bespreekbaar?

 

Heb je behoefte aan gelijkgestemde vrouwen, die ook heel graag hun boodschap willen uitdragen en écht een impact willen hebben op de wereld? Meld je dan aan voor de facebookgroep ‘Zij droomt van impact’. Daar vind je de steun en inspiratie van vrouwen zoals jij!

 

 

%d bloggers liken dit: