fbpx

Ik weet net of je het herkent maar in mijn hoofd lijkt soms wel één groot springfestijn. Mijn gedachten hupsen van het ene naar het andere onderwerp: van dingen verkopen op festivals, dan hmm zin in koffie, naar ik zou m’n huis moeten schoonmaken, waardoor ik weer denk aan mijn douche, jaa lekker douchen, Youri…  oke verder ga ik mijn gedachtesprongen niet vertellen, haha! Goed, dit klinkt allemaal nog redelijk onschuldig en liefelijk… Tot er iets gebeurt wat ik niet leuk vind…Dan gebeuren er heel andere dingen…

Het doet me denken aan zo’n scène uit Harry Potter. Jup, diep in mijn hart ben ik Harry Potter fan… Altijd als ik mij niet lekker voel, bevind ik mij het liefst in de wereld van zwerkbal, vliegende paarden en tovenaarduels :P.

Nou dat gebeurt er dus… Eerst vliegen ze lekker rustig en gezellig rond…. Humptiedumptiedum. Tot er een probleem ontstaat. Dan veranderen die schattig rondvliegende gedachtes in bitches en moddergooiers. Let the games begin. Mijn gedachten fixeren zich alleen nog maar op het probleem en ik raak er helemaal in verstrikt!

Intuïtief Schrijven

Ik wist nooit goed hoe ik eruit moest komen, tot ik las over intuïtief schrijven. Het is een heel praktische oefening die je eigenlijk altijd kan doen! De bedoeling is dat je een notitieblok pakt, en je gewoon begint te schrijven….

Zonder te stoppen……

Zonder je pen van het papier te halen…

Geen taalcorrecties…

Geen richting…

Gewoon schrijven…

Als je denkt, ik weet niet wat ik moet schrijven, dan schrijf je op ‘ik weet niet wat ik moet schrijven’. Net zolang tot er weer een andere gedachte opkomt die je weer op papier zet… Dit doe je minstens 4 pagina’s lang…

32. piekeren

Wat er bij piekeren gebeurt, is dat overheersende gedachten zich steeds opnieuw herhalen. Je blijft ze terug pakken en analyseren en weer terugpakken. Het blijft in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Door de gedachten op papier te zetten, schrijf je het als het ware van je af. De meest oppervlakkige gedachten komen op papier te staan en het wordt stiller en stiller in je hoofd. En zo kan je juist hetgene wat er op een dieper niveau speelt weer bereiken.

En echt waar, het helpt. Elke keer voel ik me zo rustig na de oefening en kom ik al schrijvende tot een inzicht. Echt zo mooi! Ik doe hem vaak als ik chagrijnig ben en niet snap waarom of als ik niet uit een bepaald probleem kom en ik niet weet wat ik moet doen. Soms schrik je gewoon van je eigen bizarre gedachtes en moet je lachen om wat een probleem je van iets kleins maakt. Het is ook niet de bedoeling dat het iets wordt, in de zin van een eind product… bij sommige keren heb ik echt overwogen om de pagina’s ritueel te verbranden haha. Zo van, niemand mag dit ooit te lezen krijgen ;). Het is een middel… Een middel om je hoofd leeg te krijgen. Een soort grote schoonmaak…

Dus doe het een keer, gewoon om te proberen. Kijk of het voor jou werkt. Laat je me weten wat er gebeurt?

Wil je het liever onder begeleiding doen? Op vijdag 28 april a.s. organiseer ik samen met Sharon Kromotaroeno van NN Filmgeluid het evenement Droomland, waar er een workshop over wordt gegeven! Wibo Kosters, die zelf schrijver en dichter is, zal de workshop begeleiden. Hij organiseert ook elke maand ‘Shut up and Write’, een avond voor mensen die het leuk vinden om te schrijven maar zich soms er niet toe kunnen zetten. Benieuwd naar Droomland?  Klik hier om naar het evenement te gaan.

 

 

 

%d bloggers liken dit: